Muzeul Memorial George Enescu

Muzeul Memorial ”George Enescu” își așteaptă oaspeții pe strada cu același nume, la numărul 81. Casa datează din anul 1860, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice ale României din anul 2010, sub codul LMI – BT-II-m-B-01974. Imobilul a fost cumpărat de tatăl compozitorului, Costache Enescu, în anul 1910, iar fiul său a locuit aici vreme de 9 ani. Casa a devenit muzeu în 1957, fiind organizată astfel de un grup de intelectuali din Dorohoi, în frunte cu profesorul Constantin Radinschi.

Muzeul adăpostește astăzi o colecție importantă ce include documente și obiecte de mare valoare aparținând marelui muzician: mobilier de epocă, un pian, o baghetă, viori, partituri și manuscrise, o pereche de ochelari, un costum de concert, cărți, fotografii, scrisori personale, precum și distincții ce i-au fost acordate de-a lungul carierei sale. Printre acestea se află și o statuetă pe care distinsul muzician a primit-o când a fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului Dorohoi. Întregul tezaur al muzeului este inclus pe lista bunurilor din Patrimoniul Cultural Naţional.

Despre pian se știe că a fost realizat în anii ’20, fiind cumpărat de la Viena de Tinca, mătușa tânărului Enescu, special pentru a-i fi dăruit acestuia. Maestrul obișnuia să cânte la el de fiecare dată când își vizita tatăl. Aici, așa cum stă scris pe piatra de marmură de la intrare, în popasurile sale mai îndelungate, compozitorul a realizat o parte din opera sa: Simfonia a III-a, cvartetul cu pian nr.2 op.30, dar și altele.

Cât despre viori, cele trei exemplare pe care renumitul muzician le-a folosit în concertele sale sunt adevărate opere artistice în sine. Una dintre viori este o creație românească, o alta este de origine franțuzească, iar cea de-a treia este de proveniență neștiută.

Potrivit muzeografului, muzeul a fost deschis la doi ani de la moartea lui Enescu şi a început cu o colecţie de peste o sută de obiecte, iar treptat au fost adunate 1.200 de obiecte. Foarte multe dintre obiectele care au aparţinut familiei Enescu s-au pierdut, însă, în momentul în care casa părintească de la Cracalia a ars.

În 2005, muzeul a fost reorganizat, astfel că aici funcționează acum și un salon muzical ce găzduiește periodic concerte și recitaluri. Și dacă o vorbă populară spune că pereții au urechi, nu greșim dacă spunem că pereții acestei case au ureche muzicală. Pentru că transformă fiecare interpretare găzduită aici într-o experiență magistrală.

 

Str. George Enescu, nr.81, Dorohoi, Botoșani

Tel: 0231-615450

E-mail: enescu@muzeubt.ro

Program de vizitare: Marți – Duminică: 09:00 – 17:00

  • 2 lei – copii, studenţi, pensionari, persoane cu dizabilităţi
  • 4 lei – celelalte categorii de vizitatori

This entry was posted in Muzee.
Localitatea: Dorohoi
Coordonate GPS: 47.958807, 26.391775
Harta
loading